Workshoppar
Parallella sessioner
Under AKK-mässan kan du kl. 14.00–14:45 välja en av nedanstående parallella sessioner.
Workshop 1
Vi kan bidra med mera trygghet, jämlikhet och samspel i grupperna
Folkhälsans förbund
Siv-Britt Häggman, sakkunnig inom visuellt stöd Folkhälsan med Karin Nordmyr från småbarnspedagogiken.
Symboler och visuellt stöd runtom oss har visat sig vara en viktig del i både barns, vuxnas och äldres vardag. Vad kan vi göra, hur kan vi göra det och varför gör vi det?
Hur kan vi komma igång / komma vidare med visuellt stöd i våra grupper?
Erfarenheter från våra träffar både ur vårt och pedagogens perspektiv.
Målgrupp: Personal inom småbarnspedagogik, förskola och övriga intresserade av symbolstöd i vardagen.
Typ av workshop: Föreläsning med gemensam diskussion kring tips och trix, material och erfarenheter med visuellt stöd i vardagen.
Sahlgrenska universitetssjukhuset
Dart, kommunikationsstöd och digital delaktighet
Helen Göransson, pedagog
Workshop 2
Samtala och lösa problem med ritprat
För många med kommunikativa och kognitiva svårigheter är det en utmaning att förstå känslor, sociala regler och hur andra människor tänker. När vi använder ritprat gör vi samtalen och lösningarna på problem synliga. Vi ger en bild av det som vi annars endast pratar om, med hjälp av papper, penna bilder och appar.
Målgrupp: Alla som är intresserade av att förbättra kommunikationen med personer som har kommunikativa och kognitiva svårigheter, ex föräldrar, pedagoger, vårdpersonal.
Typ av workshop: Inspirationsföreläsning med övning. Ha med papper och penna.
Workshop 3
Pigg som en mört och modig som ett lejon
Valteri Skilla
Eivor Larpes, hörselpedagog
TSS innebär tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Det är en metod för att stödja kommunikation. TSS kan användas tillsammans med talet som stöd för språkutvecklingen.
Målgrupp: Workshop är för dig som möter personer i behov av TSS (Tecken som stöd).
Typ av workshop: Under denna workshop lär du dig via ramsor och sånger ett antal tecken som du har nytta av i din vardag. Frågeord, adjektiv, färger, känslor, mat och dryck, djur, verb är områden vi tar upp. Välkommen med!
Att omsorgspedagogik är spännande och viktigt är många överens om. Vi är också oftast överens om att samarbete är helt avgörande för att personen med funktionsnedsättning ska lyckas och ha det bra. När vi ska samarbeta runt en person är det dock vanligt att perspektiv, preferenser, roller och positioneringar krockar, och våra egna svårigheter och tillkortakommanden blir tydliga. Hur kan vi hitta sätt att samarbeta och röra oss framåt tillsammans med personen vars omsorg vi ansvarar för?
Workshop 4
Det pedagogiska samarbetet
Trelleborgs kommun
Louise Ardoris, verksamhetsutvecklare
Målgrupp: Riktar sig till dig som samarbetar runt en eller flera personer med funktionsnedsättning, som t.ex. omsorgsverksamhet, skola eller fritidsverksamhet. Anhörigperspektivet är också mycket välkommet!
Typ av workshop: Föreläsning och övningar. Dialog och frågor i slutet.